All Products >> Tuli >>Mänty

Mänty

Pinus sylvestris

Männyn terva ja pihka antoivat suojaa tauteja vastaan. Männyn kovaa pihkaa pureskeltiin ympäri vuoden, koska se puhdisti ja valkaisi hampaita. Kuoritusta puusta tihkui keväisin pihkaa, jolla saattoi voidella märkivää haavaa. Pihkan höyry ja haju ovat niin ikään puhdistavia.  Männyn neulasissa on runsaasti C- ja E-vitamiineja ja mineraaleja. Männynneulasteellä voi alentaa korkeaa kolesterolia. Sokeroidulla neulasteellä voidaan lääkitä nuhaa. Kaikkien havupuiden neulasista saadaan ääntä kirkastavaa keitettä.

Männyn nilakerroksesta tehtiin ennen ns. pettujauhoa. Pettujauhoa käytettiin leivontaan, lihakeittoon ja vatsalääkkeenä. Paras aika männyn nilan ottoon on kevät, jolloin siinä on eniten ravinteita. Suomessa pettu tunnetaan pula-ajan hätäruokana. Kolttasaamelaiset käyttivät pettua aivan eri tavoin. Sitä pidettiin terveys- ja herkkuruokana, ja sitä nautittiin osana tavallista ruokavaliota. Kolttasaamelaiset valmistivat petusta puuroa siten, että sitä sekoitettiin hanhen-, poron- tai kalanrasvaan.

Pettua otettiin männystä siten, että puun kaarnan alla oleva nilakerros nyljettiin kahden poronluusta valmistetun työkalun, vuotkimen ja kuloimen, avulla joko kasvavasta tai kaadetusta puusta. Ohuet nila- tai pettulevyt ripustettiin aluksi tulisijan yläpuolelle kuivumaan. Kuivattua pettulevyä paahdettiin hiilloksella pihkan maun poistamiseksi. Paahdettu pettulevy murskattiin jauheeksi kaksiteräisellä petkelellä esim. porontaljan päällä.

Männyn levinneisyysaluetta on suuri osa Eurooppaa ja Aasiaa napapiirin eteläpuolella, mutta Fennoskandiassa mänty kasvaa myös pohjoisempana. Männyllä on yksi noin kaksi metriä pitkä, kohtisuoraan maahan tunkeutuva juuri ja useita maanpinnan myötäisiä, pidempiä juuria. Mänty kukkii touko-kesäkuussa. Kilpikonnakuvioista kaarnaa kehittäneet männyt ovat vähintään 200 vuotta vanhoja. Suomen vanhin mänty on iältään noin 780 vuotta, ja se kasvaa UK-kansallispuiston koillisosassa. Männyn neulasissa on runsaasti C-vitamiinia, peräti kuusi kertaa enemmän kuin appelsiinissa. Lisäksi niissä on jonkin verran E-vitamiinia, karoteenia ja parkkiaineita.