Asuminen ja vaatetus

Rakennukset

Ihmiset ja kotieläimet tarvitsevat rakennuksia suojakseen. Pohjoisessa suojana toimi ennen turvekammi. Turvekammiin meni 60 runkopuuta ja kattoon vielä lisää. Kammin katossa ja seinissä käytettiin koivun tuohta turpeen alla estämässä tukipuiden lahoamista. Turvepuuria rakennettiin lampaita ja lehmiä sekä kalan ja muiden ruokatavaroiden säilytystä varten.

turvekatto-ja-tuohi

Liikkuvassa elämäntavassa korvakota ja laavu antoivat ihmiselle suojaa. Kodan puuntekopaikalla, rantteella, oli pysty koivupuupino ja hakkuupuu, hakkeita, koivupuita, pölkkyjä, halkoja, pilkkeitä, tuohta jne. Säilytystä varten pihasiljolla oli vielä monenlaisia puusta valmistettuja tavaroiden säilyttämiseen tarkoitettuja rakenteita.

Vaatetus

Saamelaisten perinteinen vaatetus perustuu pitkälti porosta saataviin turkiksiin ja nahkoihin. Turkisten ja nahan käsittelyyn pukinemateriaaleiksi tarvittiin luonnonkasveja. Vaatetuksessa käytettyä villaa on värjätty sekä ostoväreillä että luonnosta saatavilla väriaineilla. Poronkarvasta ja poronnahasta tai naudan vuotanahasta valmistettujen jalkineiden sisällä käytettiin ennen kenkäheinää, jota valmistettiin pehmittämällä ja kuivaamalla puronvarsilla kasvavia saroja.

Mukkalan-paulat

Savukoski-Mukkalan kalmiston kaivauksissa vuonna 1934 löydetyt metsäsaamelaiset paulat ovat 1600-luvun puolivälistä. Paulat ovat vanhimmat säilyneet varmasti saamelaiset tekstiilit. Värien säilyminen niissä on ainutlaatuista. Pauloissa on edelleen jäänteitä poronkarvasta ommelluista jalkineista, nutukkaista.