Tarve-esineet

Perinteisten tarve-esineiden valmistukseen tarvittavat raaka-aineet saatiin puusta, tuohesta, juuresta, risuista ja pahkoista. Niistä tehtiin mm. työkaluja, astioita ja säilyttimiä (kaarat, ämpärit, saavit, paljut, suolapullo, juustokehät, kupit, kauhat, voirasiat, kalakauhat, maitoankat ja -kehlot, kirnut, lusikat, hierimet, kimpiastiat, puukonkahvat ja -tupet) sekä kulkuneuvoja (ahkiot, reet, pulkat, kelkat, sukset, sauvat, kahvat ja kädensijat, keihäät ja tuurat).  Materiaalin ominaisuudet antoivat muodon käyttöesineelle ja määrittelivät kulloisenkin käsityön ajankohdan.

haravat

Entisajan haravoita

Kulkuneuvot

Kulkemiseen tarvitaan kulkuneuvoja. Puusta tehdyt sukset, sauvat ja veneet ovat vanhoja keksintöjä. Näihin ja muihin tarvekaluihin käytettiin enimmäkseen koivua ja mäntyä, vaikka kaikkia muitakin puulajeja käytettiin erikoistuneesti. Puiden juuria käytettiin vitsaksina ja mäystiminä. Puusta saatu terva suojasi suksia, ajokaluja ja veneitä.

reenkaplas

Reen kaplas

Leikkikalut luonnosta

Lasten leikeissä männynkävyt olivat poroja, lehmiä tai lampaita. Veneitä tehtiin puusta tai tuohesta. Kalojen pyytämistä varten tehtiin vitsaksesta silmukka. Puusta veistettiin mm. hyrrä, suhistin eli huuhkaja, kiekko, heittokapula ja väkkärä. Heittonuoli tehtiin noin 40 cm pitkästä puisesta varresta, jonka kärkeen kiinnitettiin koskelon tai kaakkurin nokka. Jousipyssy ja nuoli olivat lasten leikkien pyyntivälineitä. Väinönputken kukkavarsista tehtiin huiluja lapsille.