0000
Hem Projekt Kontakt Föremål Kartläggning Logotyp Seminar  
Projekt Repatriering    


00
       
 
00
Jorma Puranen: Imaginary Homecoming. Anár, Finland 1993.

 

 

Repatriering

 

Repatriering eller återförande av föremål har diskuterats i stor omfattning bland världens ursprungsbefolkningar, och även samerna har börjat diskutera förvaltandet och återförandet av sin egen kultur och sitt kulturarv. Återförande kan också innebära att man istället för att konkret ändra förvaringsplats för föremålen utökar informationen om dem. Repatriering har en symboliskt viktig innebörd för ursprungsbefolkningars kulturella identitet. Problemen i anknytning till samernas kulturarv är likartade i Finland, Sverige och Norge, även om förvaltandet av kulturarvet har organiserats annorlunda i länderna. I Danmark har kulturarvet börjat återföras genom att äganderätten till samlingarna och föremål överlämnats till Grönland. I samband med detta projekt är det meningen att väcka en diskussion om förvaltandet av det samiska kulturarvet. Samerna bör garanteras bättre möjligheter att förvalta sitt eget kulturarv och sin kulturmiljö, och på det sättet påverka bilden av samernas förflutna.


Projektet startade i april 2006 och pågår fram till 31.11.2007. Projektledaren inledde arbetet på Siida Sami Museum i Enare i juni. Projektarbetarna kommer att vara stationerade i Finland, Sverige och Norge. Man har inlett förberedelserna inför inventeringsarbetet genom att utforma en enkät angående föremålssamlingar. Enkäten skickas till museer och andra institutioner som kan ha samiska föremål i sina samlingar. Enkätundersökningen genomförs i Finland och Norge, i Sverige genomfördes en liknande enkätundersökning av Ájtte-museet år 2005. Utifrån svaren från enkäten väljs objekten ut för den egentliga kartläggningen av samlingarna. Det praktiska inventeringsarbetet börjar i november, då projektarbetarna inleder arbetet med att mata in uppgifter i databasen på museerna. Målsättningen är att registrera och uppdatera uppgifter om varje enskilt föremål och fotografera allt material med samiskt ursprung i Norden. På grund av projektets begränsade tidtabell koncentreras inventeringsarbetet till museer där uppgifterna fortfarande finns sparade i kartotek. Med de museer, där föremål och samlingar arkiverats och fotograferats med moderna metoder kommer man att diskutera samarbete om överföring av uppgifterna till den nya databasen.

På Siida Sami Museum ordnas i projektets slutskede hösten 2007 ett internationellt seminarium med repatrieringsideologin som tema, och i samband med att databasen publiceras ges en publikation ut om projektet. Efter det att projektet avslutats är det meningen att ett nytt projekt startas för att kartlägga övrigt samiskt kulturarv. För närvarande pågår ett samnordiskt EU-delfinansierat projekt för insamling av uppgifter om den samiska jojktraditionen.