Siida Staalon ja Maahisten maa - Lastennäyttely Inarin Siidassa 19.6.2002-31.5.2003
 Staalon ja maahisten maa | Tietääkö staalo? | Leikkejä | Tehtäviä | Maahisen herkut
 Lähetä meille terveisiä | Lasten taidenäyttely | Lasten omat tarinat
Tietosivut | Tekijät | Alkuun 

  Tulostettavia tehtäviä MuistipeliAskarteluohjeita  

Askarteluohjeita

Staalon taikina | Nopein härkä | Karvastaalo | Sisnamarakassi

"Staalon taikina"

Ohje:
3 dl vehnäjauhoja
2 dl (tai vähän vähemmän) suolaa
2 rkl (ruokalusikallista) tapettiliisterijauhetta
1 dl vettä

Sekoita ensin kuivat aineet, vehnäjauho, suola ja tapettiliisterijauhe. Lisää sekoitukseen vesi ja vaivaa taikinaksi. Jos taikinasta tulee liian kovaa ja kuivaa, lisää vettä.
Kun taikina on valmis, siitä voi leipoa ihmis- tai eläinhahmoja tai ihan mitä vain. Taikinan voi myös säilyttää ja muovailla myöhemmin. Jos aiot säilyttää taikinaa, kääri se huolellisesti muoviin, ettei se kuivu.
0,5 cm paksu taikinahahmo tarvitsee yhden tunnin kuivumisaikaa 75 asteen uunissa. Noin 3 cm paksu hahmo tarvitsee kuusikin tuntia aikaa kuivuakseen.
Kun hahmot ovat kuivuneet, ne voi maalata askartelumaaleilla. Pohjustukseksi voi laittaa Master Medium -ainetta, jota saa askarteluliikkeistä mutta se ei ole välttämätöntä.

Ja muistathan, että tätä taikinaa ei voi syödä…

"Nopein härkä"

Materiaalit: Nopein härkä
erivärisiä silkkinauhoja
puukeppejä

Työvälineet:
poronsarven päitä
hiekkapaperia
pora
puukko
saha

Huomio! Sarvenpäiden tulee olla suurin piirtein saman kokoisia, puukeppien saman paksuisia ja silkkinauhojen saman pituisia.

Materiaalien hankinta:
Etsi sopivan kokoinen pala sarvea tai sahaa sarvesta sen pää noin 20 cm:n pituiseksi. Sahaa tai etsi noin 40 cm pitkä puukeppi.

Tekeminen:
Poraa sarveen reikä. Silota sahattu kohta sarvesta sileäksi hiekkapaperilla. Mittaa silkkinauha esimerkiksi neljä metriä pitkäksi. Tee puukolla kepin puoliväliin lovi, mihin voit sitoa nauhan toisen pään kiinni. Pistä nauhan toinen pää sarvessa olevasta reiästä ja solmi kunnolla kiinni.

Luujärveläinen leikki: Nopein härkä

Silkkinauhat eli härän talutushihnat ovat eri värisiä. Kilpailijat valitsevat härän itsellensä. Kaikki suoristavat nauhan, jonka toisessa päässä on sarvi. Kilpailijat pitävät kaksin käsin kepin päistä kiinni. Kilpailijoiden pitää seistä viivan takana. Lähtömerkin jälkeen kaikki alkavat kiertää keppiä niin, että nauhaa kiertyy kepin ympärille ja samalla sarvet tulevat lähemmäksi kilpailijoita. Se kuka ensimmäisenä on saanut sarven kiinni keppiin, on voittanut kilvan ja hänellä on nopein härkä.

"Karvastaalo"

Materiaalit:
poronkarvan palasia
verkaa
kangasliimaa
suonilankaa

Työvälineet:
sakset
äimä (nahkaneula)
rei'ittäjä

Teko-ohje:
Leikkaa näskätystä porontaljasta tai koipinahasta kaksi pyöreää palasta. Kostuta paloja ja aseta kesipuolet (karvaton puoli) yhteen. Karvo eli leikkaa karvat pois ommeltavien saumojen kohdalta ja ompele palaset yhteen suonilagalla. Leikkaa silmät, nenä ja suu verasta tai sisnasta. Ompele tai liimaa ne karvastaaloon. Pienimmät voivat liimata palat yhteen, jos eivät osaa vielä ommella.

Sisnamarakassi

Materiaalit:
sisnanahkaa (parkittua nahkaa)
kangasta
jotain mukavalta kuulostavaa sisälle esim. riisiä tai herneitä
sopivan kokoinen pallo esim. tennispallo
keppi 20-30 cm esim. pajua

Teko-ohje:Nahkamarakassi
Tee kaava kankaasta asettamalla se pallon ympärille pussiksi. Huomioi sitomisvara. Asettele kankaasta tekemäsi kaava märälle nahalle. Jäljennä se nahalle ja leikkaa kuvio irti. Pingota märkä nahka pallon ympärille ja kiristä se kiinni kuminauhalla. Anna kuivua "viittä vaille kuivaksi" (viileässä paikassa kuivatetaan noin 1 vrk.). Kuivumista voidaan nopeuttaa esim. hiustenkuivaajalla.
Irroita pallo varovasti ja muotoile nahkapallo pyöreäksi. Laita herneet ja/tai riisit pallon sisälle. Älä laita liikaa vaan kuulostele, milloin marakassi soi hyvin. Työnnä puukeppi 3-4 cm soittimen sisälle ja sido suu tiukasti märällä nahansuikaleella. Anna kuivua kovaksi. Mitä kovempi marakassista tulee, sitä paremmin se soi.


© SIIDA 2002, palaute: siida@samimuseum.fi