Amoc

Kuva: Harri Nurminen

 

Amoc eli Mikkâl Antti Morottaja on luonut inarinsaamen kielelle uuden ulottuvuuden ottamalla sen rap-musiikin kieleksi. Kappaleiden sanoitus ja esittämisen tyyli on aggressiivinen ja pelottavakin, vaikka hänen luonteensa ei ole ollenkaan sellainen.

Räppäämisen Mikkâl Antti Morottaja aloitti peruskoulun 8. luokalla. Ensin hän räppäsi suomeksi, mutta vaihtoi kielen inarinsaameksi. Hän halusi ihmisten kuulevan inarinsaamea, koska tätä kieltä ei muuten kuule juuri missään. Taiteilijanimen hän otti vasta myöhemmin. Nimi Amoc tulee sanoista Aanaar Master of the Ceremony, Inarin seremoniamestari. Tekstien aiheita Amoc keksii omasta elämästään, mutta niiden ei välttämättä tarvitse olla todenperäisiä.

Esiintymisiä on tähän mennessä ollut eri tapahtumissa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa noin 80, kaukaisin keikka on ollut Pariisissa. Amoc esiintyy joskus yksinään, joskus yhdessä inarinsaameksi räppäävän Ružžen (Jukka Kangasniemi) kanssa. Hän esiintyy myös ryhmässä nimeltä Guerra Norte.

Amocista on tehty dokumentteja televisioon ja hän on ollut myös vierailijana tv-ohjelmissa.

Amoc on mukana seuraavissa julkaistuissa levyissä:
1. Hannibal ja Soppa: "Pahat viinit" -nimisessä levyssä mukana kappaleessa "Kulmat huudit: Sajeh".
2. Ezkimo: "Vaa ämcee", jossa on mukana Guerra Norten kappaleessa "Se nimi pitää tuntee"
3. Kokoomalevyllä "Lappi itsenäiseksi" (Mixtape Vol. 1) mukana kappaleissa "Suusta lentää sammakoita" ja "Sankarihousut sessio"
4. Ambassan kohtapuoliin ilmestyvässä levyssä mukana kappaleissa "Haulikon kantama" ja "Rautanyrkki".

Matti Morottaja


Amocia voi kuunnella myös osoitteessa: http://www.mikseri.net/artists/?id=21483 Kuultavissa ovat kappaleet "Kolleákšu" ja "Val moonâm taam čoođâ".