All Products >> Rohdot >>Ruusujuuri

Ruusujuuri

Rhodiola rosea

Ruusujuurta kutsutaan saameksi mm. nimellä gálbberássi, mikä tarkoittaa “vasikankasvia”. Sitä syötettiinkin ennen vasikoille keväisin. Kasvin muut nimet viittaavat sen juureen ja tuoksuun: njálggaháiruohttas eli “herkullisen tuoksuinen juuri” tai hádjarurdda eli “tuoksuyrtti”.
Ruusujuurta käytetään rohtona. Kasvin juurta kuivataan lastuina, joita pureskellaan. Ruusujuuri lisää vastustuskykyä ja antaa energiaa uupuneille. Ruusujuuren käyttö alentaa verensokeritasoa, verenpainetta ja kolesterolia, ja vähentää stressiä. Ruusujuuren sanotaan myös lisäävän seksuaalista halua molemmilla sukupuolilla sekä parantavan muistia. Kasvilla ei tiedetä olevan haitallisia sivuvaikutuksia.

Ruusujuuri on monivuotinen maksaruohokasvi, jolla on paksu, ruusuntuoksuinen juurakko. Kukinto on puolipallomainen. Ruusujuurta tavataan lähinnä tunturialueella jokien ja purojen varressa ja kallioiden raoissa. Ruusujuuren eteerinen öljy sisältää monia hyödyllisiä yhdisteitä, kuten geraniolia, flavonoideja ja kanelialkoholiglykosidia.