All Products >> Ravinto >>Juolukka

Juolukka

Vaccinium uliginosum

Juolukka eli juomukka sisältää runsaasti C-vitamiinia. Liian kypsien juolukoiden syömistä kannattaa välttää, koska niissä voi olla huimausta ja päänsärkyä aiheuttavaa loissientä (tästä myös nimi “juovukka”). Ennen juolukkaa syötiin liharuokien kanssa. Juolukasta sanottiin olevan apua rakkauselämässä ja sillä torjuttiin myös keripukkia. Käsivarren alueella juolukka on ollut mustikkaa tärkeämpi käyttömarja. Juolukkaa syötiin lähinnä tuoreena. Pakastettaessa juolukat kannattaa jäädyttää yksittäisinä marjoina.

Juolukka kuuluu puolukoiden sukuun. Se kukkii touko-kesäkuussa, marjat kypsyvät heinä-elokuussa, ja lehdet varisevat syksyllä. Juolukka on yleinen koko maassa ja viihtyy kosteilla kasvupaikoilla, mutta myös kangasmetsissä. Mustikkaan verrattuna sen marja on väriltään ja maultaan vaatimattomampi, mutta C-vitamiinipitoisuus on huomattavasti korkeampi.